Jdi na obsah Jdi na menu

Druhy fotoaparátů

Digitální a filmové zrcadlovky

Zrcadlovka je velmi oblíbený fotoaparát především u profesionálních ale i u amatérských fanoušků kvalitní fotografie. Oproti klasickým fotoaparátům je jejich síla především v zobrazení fotografované scény v hledáčku. Klasické fotoaparáty nejčastěji disponují zvláštním průzorem který však zobrazí pouze předpokládanou focenou scénu avšak ne obraz tak jak bude zachycen na film či paměťovou kartu. Tyto skutečnosti samozřejmě zrcadlové fotoaparáty předurčují pro použití především zkušenými fotografy, kteří často fotí s několika objektivy a jsou schopni si fotoaparát dle aktuálních podmínek nastavit.

_vyrn_2871.jpg

Fotoaparát je zařízení sloužící k pořizování a zaznamenání fotografií. Každý fotoaparát je v principu světlotěsně uzavřená komora s malým otvorem (nebo nějakou složitější optickou soustavou – objektivem), jímž dovnitř vstupuje světlo, a nějakým druhem světlocitlivé záznamové vrstvy na druhé straně, na níž dopadající světlo kreslí obraz.
<-- zrcadlovka Nicon









Rozdělení fotoaparátů

 

Fotoaparáty je možné rozdělovat několika způsoby: Podle citlivé vrstvy

  • Deskové – světlocitlivá chemická vrstva je nanesena na skleněné desce. Tento typ se využíval na počátku fotografování v letech 1850 - 1880.
  • Filmové – roli světlocitlivé vrstvy hraje celuloidový pás pokrytý chemikáliemi, reagujícími na světlo svoji přeměnou; v laboratoři je pak snímek vyvolán – přeměněné chemikálie se další reakcí změní na zabarvené a tím vzniká obraz
  • Instantní je typ fotoaparátu se samovyvolávacím filmem. Nejznámější z nich jsou ty, které původně vyráběla společnost Polaroid.
  • Digitální – jako světlocitlivý prvek je v nich senzor CCD nebo CMOS, zachycené informace jsou pak digitálně zpracovány do snímku
 
Klasický sklopný fotografický přístroj v rozloženém stavu

volympus-sp-550.jpg









 

Olympus má pověst tvůrce fotoaparátů průkopnického ražení a skvělého designu objektivů a optických soustav vůbec. První skutečně inovativní řadu fotoaparátů firmy Olympus tvořily modely PEN představené roku 1959. Pracovaly s formátem polovičního 35mm pole. To těmto modelům umožňovalo být mnohem kompaktnější a přenosnější než většina jiných soudobých přístrojů. Použití "půlového" formátu znamenalo pořízení 72 snímků formátu 18x24 mm na standardní 36 snímkový film.



 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

gají - gejí

30. 11. 2022 14:16

more gadžo